Ukuelige Vejle-fans ude i kulden

Vejles mest glødende fans flyttes nu udendørs. (Foto: Scanpix)

Vejle-fanklubben The Crazy Reds er flyttet fra sine fan-lokaler, der skulle lejes ud. Vejle Boldklub mener ikke, det er noget problem at flytte sin support. 

Af Thomas Trondal
Flere og flere klapsæder står tomme, når der fløjtes op til kamp på de danske fodboldstadions, viser tal fra DBU’s statistikere. Her viste tabellen i 2016 de laveste tilskuertal i 15 år. Noget, der kunne motivere klubberne til at yde en ekstra indsats overfor sine fans. I Vejle, hvor fangruppen The Crazy Reds netop har mistet sine mangeårige lokaler i ’Gravesen Corner’, tager man udfordringen med ophøjet ro.

Vejle Boldklub ejer heller ikke de tidligere fan-lokaler. Det gør en privat tredjepart – og med en fyldt ejendom, bliver lokalerne nu lejet ud. Klubben har takket nej og i stedet placeret fangruppen under den lukkede C-tribune.

”Det var et kæmpestort areal, som de på ingen måde havde brug for, så hvorvidt vi kunne have lejet det, kan jeg faktisk ikke svare på,” siger Helle Thychosen, administrationschef i Vejle Boldklub.

I stedet har Vejle Boldklub lavet en midlertidigt flytning, der på sigt skal blive en permanent løsning. Også selvom C-tribunen åbner for andre tilskuere igen.

”Der er ingen udfordringer i dét,” siger Helle Thychosen og beskriver, hvordan man vil samarbejde med fangruppen om at bygge nye lokaler under tribunen.

Spillere før fans
Hos de hjemløse The Crazy Reds er stemningen lunken men fortrøstningsfuld. Formand Brian Jørgensen tror på projektet, men ærgrer sig over den tabte interesse for fangruppen.

”I Gravesen Corner havde alle lyst til at komme, og det var et samlingspunkt på tværs af fansegmenterne – både for almindelige fans, de hardcore og de høje herrer,” siger Brian Jørgensen.

Han fortæller, at klubben opgav et potentielt lejemål med henblik på at kunne få spillerforstærkninger for de samme penge. Noget han har det blandet med:

”Jeg forstår klubben, men det er ved at blive koldt at stå uden tag over hovedet. Man glemmer måske lidt, hvor betydningsfulde faciliteterne er for fans.”

Klubberne skal tilbyde basale, ordentlige forhold
Debatten om fanforhold og den gode fodboldoplevelse er langt fra ny. I al fald ikke ifølge Rasmus Trenskow, der er formand for Danske Fodbold Fanklubber.

”Efter finanskrisen gik det op for klubberne, at de er nødt til at tilbyde et ordenligt produkt. Man halter langt bagefter andre brancher”, siger Rasmus Trenskow, der efterlyser så basale ting som varmt vand i hanerne, tilstrækkelige kontrollører og andre forplejningsmuligheder end pølser og fadøl.

Han bakker op omkring vejlensernes efterspørgsel på fan-lokaler:

”Hos FC Midtjylland i Herning har fansene et helt område reserveret i et af hjørnerne på stadion: Med lokaler idendøre og egen bar og hele molevitten.”

Han opsummerer, at klubberne i alt for mange år har været for fikseret på sine sponsorer, og vurderer i samme åndedrag, at klubber såsom Vejle Boldklub i stedet burde prioritere omvendt: Ved først at skabe indbydende forhold for fans og fylde tribunerne op. Så skal sponsor-aftalerne nok sælge sig selv, lyder det.

,