Dystopia skal hjælpe Vejle med at blive Danmarks Halloween hovedstad

I Dystopias skræklabyrint kan man hver weekend i efteråret blive skræmt af omkring 100 frivillige monstre

Gyserfirmaet Dystopia står bag populære rædselshuse og samarbejder desuden med Cityvejle om Halloweenopyntningen. Denne symbiose skal gøre Vejle til Danmarks Halloweenhovedstad, mener Citychef.

Af Christoffer Elmann Ranhauge & Martin Plauborg 

40 minutter, der føles som en evighed. Et uendeligt mørke, der kun brydes af lys fra blinkende sirener og pludselig oplyste zombie-ansigter. Forestil dig at være sammen med andre, men du ikke ved, om de er døde eller levende. I Dystopias gyserhus vækkes dit værste mareridt til live.

Sidste weekend slog horror-firmaet Dystopia Entertainment dørene op for en ny sæson af gys og gru. En gammel fiskefabrik omkranset af træerne i Mørkedal Skov er blevet omdannet til en labyrint, der skal give gæsterne et chok for livet. Gæster, som ikke blot er kommet fra lokalområdet, men faktisk fra hele landet.

”I løbet af de sidste fire år er opmærksomheden på vores attraktion steget markant. Og de næste par weekender har vi helt udsolgt. Jeg har oplevet, at folk køber billetter til mere end én forestilling på én gang, så de er sikret i at kunne opleve det igen. Og der kommer deltagere helt fra København og Thy,” siger Per Stærk, der er kommunikationsansvarlig hos Dystopia Entertainment.

En egenproduceret højtidelighed
Dystopia Entertainments fokus slår dog ikke rødder i Mørkedals skovbund. Udover teatret hjælper de også eventbureauet Cityvejle med at forvandle Vejle til en uhyggelig by, når Halloween-dagene rammer i oktober, så de kan bryste sig af at være Danmarks uofficielle Halloween hovedstad, siger Chef for Cityvejle, Marianne Jeppesen:

”Vi går meget op i at lave vores helt egenproducerede events til Halloween. Det gør højtiden endnu mere spændende, end hvis vi blot havde hyret et tivoli til at komme. Og her benytter vi os meget af Dystopia, der blandt andet er med til at pynte op, som de har masser af erfaring med fra deres arbejde ude i ’horrorlabyrinten’,” siger hun.

Vejlensere støtter op
Og der er stor opbakning fra byens borgere, når det kommer til Halloween. Dystopias labyrint af gys er hovedsageligt drevet af firmaets over 100 frivillige, som i deres fritid enten grubler over hvordan man bedst skræmmer folk, syer kostumer eller øver sig i at være den bedste skræmmeaktør til forestillingerne hver fredag og lørdag i oktober.

Borgernes engagement befinder sig dog også helt inde i Vejle centrum, hvor de mange aktiviteter er udtænkt og udviklet af de lokale, hvilket giver en stor merværdi, ifølge Mette Jeppesen:

”De aktiviteter, vi har, er i år blandt andet lokale folkemundefortællinger, som giver en vis nærhed. Historierne er simpelthen bare interessante at lytte til,” siger hun.

SE WEBDOKUMENTAR OM VEJLES DYSTOPIA NEDENFOR