Vejles folkeskoler har trivslen i top – men fagligheden halter

Mølholm og Petersmindeskolen scorer toppoint når det gælder trivsel, mens NOVAskolen og Vejle Midtbyskole ligger i bunden. (Foto: Rasmus Hagelskjær)

 

Vejle Kommune vil have landets bedste folkeskoler. Det vil de sikre gennem glade elever og højere karakterer.

Af Johanne Kalhave

I det samlede regnestykke ser det ud til, at børnene i de vejlensiske skolegårde er blandt Danmarks gladeste. Ser man nærmere på mellemregningerne, er det dog ikke på alle skoler, at smilene er lige brede. Det viser en undersøgelse fra 2015 foretaget af Undervisningsministeriet.

At undersøgelsen placerer nogle af Vejles folkeskoler i bunden, når det gælder social- og faglig trivsel, bekymrer ikke formanden for Børne- og Familieudvalget i Vejle Kommune, Dan Skjerning (A).

”Generelt set klarer Vejle sig flot, og det er ikke kun trivsel, der betyder noget for, om en skole er god. Der er også andre parametre, man skal kigge på,” siger han.

Fokus på faglighed giver point på trivsels-kontoen
Tilbage i 2014 offentliggjorde Vejle Byråd ellers sin vision ’Vejle med Vilje’, hvori de pegede på ’elevernes trivsel’ som ét af de to områder, der skulle være med til at løfte kommunens skoler og gøre dem til landets bedste. Men i Børne- og Familieudvalget har man valgt at fokusere på ’faglige resultater’, fordi trivslen allerede er i top, ifølge Dan Skjerning.

”På det faglige, der halter vi, og det er selvfølgelig ikke godt nok, når vi har et mål om at have landets bedste folkeskoler. Så her skal vi yde en indsats, specielt på naturfaglige og matematiske fag,” siger han.

Ifølge professor Karen Wistoft, der forsker i læring og trivsel ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet, er det heller ikke nogen dum idé at stræbe efter at forbedre elevernes viden og færdigheder. Det giver nemlig automatisk plus på trivsels-kontoen.

“Børn, der lærer og føler, at de udvikler sig fagligt, trives bedre. Det der med at føle sig god til noget giver et overskud. Succesoplevelser styrker troen på sig selv, og dermed også trivslen,” siger hun.

Ser mod andre kommuner
Gennem de seneste fire år er Vejleskolernes karaktergennemsnit steget, men ikke nok, mener formand Dan Skjerning. I kampen om en bedre faglige resultater kigger han derfor udover kommunegrænsen og forsøger at lure de stærkeste af, når han skal sætte nye tiltag i gang.

“Vi har blandt andet kigget på Kolding Kommune, som klarer sig rigtig godt. De har et stærkt fagligt ledelsesnetværk, og det skal vi også have. Nogen med ’et sort bælte’ i at skabe bedre forudsætninger for den praktiske undervisning ude på skolerne,” siger Dan Skjerning.

Selvom Karen Wistoft langt hen ad vejen kan følge det faglige fokus, må trivslen dog ikke gå i glemmebogen, hvis Vejle har et ønske om at overhale nabokommunen Kolding og snige sig ind på listen over Danmarks bedste folkeskoler.

”Man bliver nødt til fokusere på begge dele, for trivsel og læring hænger uadskilleligt sammen. Længere er den ikke. Hvis eleverne ikke er glade i skolen, er det svært at udvikle sig i en positiv retning,” siger hun.